Veleposlani┼ítvo RS Bern /Konzularne informacije /Informacije za slovenske dr┼żavljane /Potni list Republike Slovenije /

Potni list Republike Slovenije

KAKO PRIDOBITE BIOMETRI─îNI POTNI LIST?

Vlogo za izdajo potnega lista lahko vlo┼żi dr┼żavljan Republike Slovenije na katerikoli upravni enoti v RS oziroma na diplomatsko-konzularnem predstavni┼ítvu RS v tujini.

Dr┼żavljani, ki v tujini stalno ali za─Źasno prebivajo, lahko vlogo za izdajo novega potnega lista vlo┼żijo pri diplomatsko-konzularnem predstavni┼ítvu v tujini.

Za nov potni list NI MOGO─îE zapro┼íati na ─Źastnih konzulatih.

OSEBNA PRISOTNOST
Vlogo za nov potni list mora dr┼żavljan VLO┼ŻITI OSEBNO na veleposlani┼ítvu, saj se v postopku ugotavlja njegova istovetnost, skladnost prilo┼żene fotografije z dejansko podobo, na vlogo pa se mora tudi podpisati. Uradna oseba dr┼żavljanu, starej┼íemu od 12 let, odvzame tudi prstna odtisa.

Potni list je prav tako potrebno PREVZETI OSEBNO na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Bernu.

POGOJI, KI MORAJO BITI IZPOLNJENI PRED PODAJO VLOGE ZA NOV POTNI LIST

Urejeni podatki v registru stalnega prebivalstva
Vse zadeve, ki jih urejate pred organi tuje dr┼żave (osebna imena, poroke, stalna prebivali┼í─Źa) je potrebno naknadno vpisati tudi v slovenske registre.

Osebno ime - ─Źe ste v ─Źasu veljavnosti potnega lista spremenili ime s poroko, morate pred izdajo novega potnega lista z novim imenom izvesti postopek naknadnega vpisa poroke.

Urejeno stalno prebivali┼í─Źe ÔÇô v slovenskih potnih listih je navedeno tudi stalno prebivali┼í─Źe imetnika potnega lista. Vsak dr┼żavljan Republike Slovenije mora v skladu s predpisi Republike Slovenije v slovenskih registrih imeti zavedeno zadnje stalno prebivali┼í─Źe.  

TERMIN
Konzularni oddelek deluje na podlagi sistema naro─Źanja.

Uradne ure so v ponedeljek od 9.00 do 12.00, sredo od 9.00 do 12.00 in od 15.00 do 17.00
ter v petek od 9.00 do 12.00.

KAJ MORATE PRINESTI S SEBOJ?
 1. Va┼í stari potni list Republike Slovenije oziroma, ─Źe potnega lista nimate, drug osebni dokument s fotografijo.
 2. Fotografijo, ki ustreza zahtevam za izdelavo biometri─Źnih potnih listov: 
  - velikost fotografije: 3,5 x 4,5 cm
  - obraz naj ne bi zajemal ve─Ź kot 70% fotografije
  - ozadje naj bo svetlomodro, nikakor ne belo
 3. Izpolnjeno vlogo za izdajo potnega lista - vloga
 4. Konzularno takso v gotovini
 • otroci do 3. leta starosti: 56 CHF + vloga 7 CHF
 • otroci od 3. do 18. leta starosti 76 CHF + vloga 7 CHF
 • odrasli (10-letna veljavnost) 119 CHF + 7  vloga CHF
POGREŠITEV, IZGUBA ALI KRAJA POTNEGA LISTA

─îe ste potni list izgubili, so vam ga ukradli ali ga pogre┼íate in se vam je to zgodilo v tujini, lahko naznanitev opravite najpozneje v 30 dneh na diplomatskem predstavni┼ítvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini ali v 8 dneh po vrnitvi v Slovenijo na upravni enoti.

Slovenski dr┼żavljan pogre┼íitev potnega lista najprej prijavi policiji (Verlustanzeige, avis de perte, avviso di perdita). S tem se imetniki zavarujete pred morebitnimi zlorabami pogre┼íanega dokumenta. S policijskim zapisnikom se potem osebno zglasite na diplomatsko-konzularnem predstavni┼ítvu, kjer podate izjavo o okoli┼í─Źinah odtujitve dokumenta in kjer se sestavi zapisnik. Naznanitev izgubljenega potnega lista je opro┼í─Źena pla─Źila takse.

Taksa za izdajo duplikata potnega lista je dvojna, v primeru ve─Źkratne pogre┼íitve pa ve─Źkratna. V primerih pogoste pogre┼íitve potnega lista zakon omogo─Źa izdajo potnega lista z omejeno veljavnostjo (le eno leto).