Veleposlani┼ítvo RS Bern /Konzularne informacije /Informacije za slovenske dr┼żavljane /Volitve in glasovanja v Sloveniji /

Volitve in glasovanja v Sloveniji

 

Tudi v tujini ┼żive─Źim volilnim upravi─Źencem se nudi mo┼żnost sodelovati na slovenskih volitvah in glasovanjih.

 

Izseljenci, t.j. Slovenski dr┼żavljani, ki imajo stalno bivali┼í─Źe prijavljeno na naslovu v ┼ávici ali Kne┼żevini Liechtenstein in so ┼że vpisani v evidenco volilnih upravi─Źencev, so pred vsakimi volitvami oz. glasovanjem pisno obve┼í─Źeni. 

V kolikor izseljenci ┼íe niso vpisani v evidenci volilnih upravi─Źencev, je potrebno najprej urediti registracijo pri pristojni upravni enoti v Sloveniji. Vpis v evidenco volilnih upravi─Źencev lahko uredijo tudi preko veleposlani┼ítva (-> obrazec "Zahteva za vpis v evidenco volilne pravice").

 

Zdomci, t.j. Slovenski dr┼żavljani, ki imajo stalno bivali┼í─Źe prijavljeno na naslovu v Sloveniji, so vpisani v volilnem imeniku svojega volilnega okraja v Sloveniji in vabilo na volitve obi─Źajno dobivajo na naslov v Sloveniji. 

V kolikor zdomci ne ┼żelijo glasovati na voli┼í─Źu mati─Źne dr┼żave, obstaja mo┼żnost, da glasujejo po po┼íti ali na voli┼í─Źu veleposlani┼ítva, pod pogojem, da so Dr┼żavni volilni komisiji pravo─Źasno posredovali zahtevek. Ustrezni obrazci in navodila so po objavi volitev oz. referenduma dosegljivi na spletnem naslovu Dr┼żavne volilne komisije www.dvk.gov.si.

 

Razume se, da so vse informacije in gradiva glede volitev in glasovanj v Sloveniji na voljo izklju─Źno v slovenskem jeziku.