Veleposlani┼ítvo RS Bern /Konzularne informacije /Potovalne informacije /

Potovalne informacije

Uvedba vinjet za avtoceste v Sloveniji

Slovenija je s 1. julijem  2008 uvedla vinjetni sistem cestninjenja s ciljem izbolj┼íanja preto─Źnosti prometa in zmanj┼íevanja emisij v okolje. Vinjeta je nalepka namenjena pla─Źevanju cestnine na vseh avtocestah in hitrih cestah v upravljanju Dru┼żbe za avtoceste v Republiki Sloveniji d.d. (DARS d.d.), ne glede na prevo┼żeno razdaljo (cestninske ceste). Vinjeta je od 1. julija 2008 dalje obvezna za dvosledna motorna vozila in enosledna motorna kolesa, katerih najve─Źja dovoljena masa ne presega 3.500 kg.

Za dvosledna vozila so v prodaji letna (110 EUR), mese─Źna (30 EUR) in tedeska vinjeta (15 EUR).

Za motorna kolesa so na prodaj letna (55 EUR), polletna (30 EUR) in tedenska vinjeta (7,50 EUR).

Cena tedenske vinjete za cestninski razred 2B zna┼ía 30 EUR, mese─Źna pa 60 EUR.

Letna vinjeta za teko─Źe leto velja od 1. decembra predhodnega leta do 31. januarja prihodnega leta (skupaj 14 mesecev). Ostali tipi vinjet veljajo od dneva nakupa za dobo, dolo─Źeno na vinjeti. Ve─Ź informacij najdete na speltni strani DARS.

Vinjeto lahko kupite na bencinskih servisih v Sloveniji in v sosednjih dr┼żavah ter na nekaterih drugih prodajnih mestih (prodajna mesta).

Uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne in ustrezno name┼í─Źene vinjete na vozilu se ┼íteje za kr┼íitev zakona in je sankcionirana s kaznijo od 300 do 800 EUR.

Vra─Źanje dobroimetja na ABC tablicah/DARS karticah

Avto-moto zveza Slovenije

 

Pogoji za potovanje z malimi ┼żivalmi

V skladu z evropsko uredbo ┼ít. 998/2003 o nekomercialnih premikih hi┼ínih ┼żivali je za vstop v Republiko Slovenijo z malimi ┼żivalmi treba izpolniti slede─Źe pogoje:

  • ┼Żival potrebuje potni list, v katerem mora biti vpisano cepljenje proti steklini
  • ┼Żival mora biti ozna─Źena z mikro─Źipom ali z vidno tetovirano ┼ítevilko

Navedena pogoja veljata za potovanja iz oz. vrnitev iz dr┼żav ─Źlanic EU in Andore, Islandije, Liechtensteina, Monaka, Norve┼íke, San Marina, ┼ávice in Vatikana.

V Sloveniji ne obstaja predpis o prepovedi vstopa dolo─Źenih borilnih psov. Obveznost uporabe povodca obstaja na javnih povr┼íinah, obveznost nagob─Źnika pa samo v javnih prevoznih sredstvih. Psom vstop v ve─Źino javnih ustanov, trgovin, restavracij itd., ni dovoljen. Izjema so vodilni psi za invalide, za katere ne obstaja obveznost nagob─Źnika v javnih prevoznih sredstvih.

http://www.uvhvvr.gov.si/si/delovna_podrocja/mednarodne_zadeve/netrgovski_premiki_hisnih_zivali/netrgovski_premiki_hisnih_zivali/#c19116

7. aprila 2017 se na zunanjih schengenskih mejah za─Źenja sistemati─Źna mejna kontrola vseh potnikov 

Zaradi spremembe Zakonika o schengenskih mejah bo tudi na mejnih prehodih na slovenski ju┼żni meji uveden poostren nadzor vseh potnikov. Sistemati─Źno preverjanje vseh oseb, tudi dr┼żavljanov Evropske unije, se bo za─Źelo izvajati ┼że konec naslednjega tedna, 7. aprila 2017.
 
V Uradnem listu Evropske unije (┼ítev. L 74/1 z dne 18. 3.2017) je bila objavljena Uredba (EU) 2017/458 Evropskega parlamenta in Sveta s 15. marca 2017 o spremembi Uredbe (EU) 2016/399 v zvezi z okrepljenim preverjanjem v ustreznih zbirkah podatkov na zunanjih mejah. Gre za spremembo Zakonika o schengenskih mejah, ki bo spremenila dosedanje standarde opravljanja mejne kontrole pri dr┼żavljanih Evropske unije in drugih osebah, ki u┼żivajo pravico do svobode gibanja.
 
─îe je bilo do sedaj dovolj, da so mejni policisti pri dr┼żavljanih Evropske unije izvajali temeljno mejno kontrolo, tako da so s hitrim in enostavnim preverjanjem ugotavljali veljavnost potnih listin, bodo isti potniki odslej dele┼żni sistemati─Źne mejne kontrole (preverjanja) v naslednjih bazah podatkov: schengenskem informacijskem sistemu (SIS), Interpolovi podatkovni zbirki o ukradenih in izgubljenih potovalnih dokumentih ter v nacionalnih zbirkah podatkov o ukradenih, protipravno odtujenih, izgubljenih in razveljavljenih potnih listinah.
 
Policisti bodo potovalne dokumente za prestop meje pri vseh potnikih preverjali s pomo─Źjo posebnih ─Źitalnikov, in sicer vsak dokument posebej in pri vsakem prestopu meje. Na mejnih prehodih, kjer se izvaja mejna kontrola skupaj s hrva┼íkimi organi, bo enak postopek izvedel tudi hrva┼íki policist.
 
Zaradi spremenjenega na─Źina dela mejnih policistov se bodo podalj┼íali postopki mejne kontrole pri posameznih potnikih, ob zgostitvah prometa (med prazniki in v turisti─Źni sezoni) pa pri─Źakujemo, da se bodo podalj┼íale tudi ─Źakalne dobe za prestop meje s Hrva┼íko na dolo─Źenih mejnih prehodih, in sicer tako pri vstopu v Slovenijo kot izstopu iz nje.
 
Sistemati─Źno preverjanje se uvaja z namenom prepre─Źevanja kakr┼ínih koli gro┼żenj notranji varnosti in javnemu redu dr┼żav ─Źlanic, ne glede na izvor tak┼íne gro┼żnje, tudi kadar taka gro┼żnja prihaja s strani dr┼żavljanov EU. Na uvedbo spremembe je predvsem vplival pojav tujih teroristi─Źnih borcev, med katerimi so mnogi dr┼żavljani EU. Opisana sprememba, ki se bo za─Źela izvajati 7. aprila 2017, bo prispevala k omejevanju tveganja pri vstopu oziroma izstopu iz EU.
 
─îeprav bo slovenska policija izkoristila vse zakonodajne, infrastrukturne, tehni─Źne in kadrovske mo┼żnosti, da bi ─Źim bolj zmanj┼íala vpliv spremenjene zakonodaje, se ─Źakalnim dobam zaradi podalj┼íanja postopkov mejne kontrole ┼żal ne bo mo┼żno povsem izogniti.