Veleposlani┼ítvo RS Bern /Politi─Źni odnosi /

Politi─Źni odnosi

Odnosi Republike Slovenije s ┼ávicarsko konfederacijo in Kne┼żevino Lihten┼ítajn so dobri in prijateljski, brez odprtih vpra┼íanj, vzpostavljen je politi─Źni dialog.
V letu 2017 je Slovenija obele┼żevala 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov tako s ┼ávico, kot tudi Lihten┼ítajnom.
Republika Slovenija je v Bernu odprla svoje veleposlaništvo leta 1993, Švica pa v Ljubljani 2001.
V ┼ávici od leta 2010 oziroma od leta 2011 dalje delujeta dva konzulata RS na ─Źelu s ─Źastnima konzuloma, ki imata sede┼ż  v Z├╝richu (nem┼íko govore─Źi kantoni) in Sionu (francosko govore─Źi kantoni). Konzulata vodita ─Źastni konzul Zvonimir Petek in ─Źastni konzul Ivan Janez Lapajne.

Sodelovanje med dr┼żavami poteka na ┼ítevilnih podro─Źjih, tako v bilateralnem kot multilateralnem okviru. Dr┼żave dru┼żijo podobni zunanjepoliti─Źni in gospodarski interesi - skrb za mir in varnost v svetu, spo┼ítovanje vladavine prava in ─Źlovekovih pravic, pripadnost in sodelovanje v Alpskemu prostoru, interes za stabilnost regije Zahodnega Balkana.

Pomemben element sodelovanja predstavlja tudi slovenska skupnost, ki je v okviru dru┼ítev in drugih institucij aktivna v obeh dr┼żavah.
 
Koristne povezave:
ÔÇó Predsednik Republike Slovenije (http://www.up-rs.si)
ÔÇó Vlada Republike Slovenije (http://www.vlada.si)
ÔÇó Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije(http://www.mzz.gov.si)
ÔÇó Urad vlade za komuniciranje (http://www.ukom.gov.si)