Veleposlaništvo RS Bern /Politični odnosi /

Politični odnosi

Odnosi Republike Slovenije s Švicarsko konfederacijo in Kneževino Lihtenštajn so dobri in prijateljski, brez odprtih vprašanj, vzpostavljen je politični dialog.
V letu 2017 je Slovenija obeleževala 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov tako s Švico, kot tudi Lihtenštajnom.
Republika Slovenija je v Bernu odprla svoje veleposlaništvo leta 1993, Švica pa v Ljubljani 2001.
V Švici od leta 2010 oziroma od leta 2011 dalje delujeta dva konzulata RS na čelu s častnima konzuloma, ki imata sedež  v Zürichu (nemško govoreči kantoni) in Sionu (francosko govoreči kantoni). Konzulata vodita častni konzul Zvonimir Petek in častni konzul Ivan Janez Lapajne.

Sodelovanje med državami poteka na številnih področjih, tako v bilateralnem kot multilateralnem okviru. Države družijo podobni zunanjepolitični in gospodarski interesi - skrb za mir in varnost v svetu, spoštovanje vladavine prava in človekovih pravic, pripadnost in sodelovanje v Alpskemu prostoru, interes za stabilnost regije Zahodnega Balkana.

Pomemben element sodelovanja predstavlja tudi slovenska skupnost, ki je v okviru društev in drugih institucij aktivna v obeh državah.
 
Koristne povezave:
• Predsednik Republike Slovenije (http://www.up-rs.si)
• Vlada Republike Slovenije (http://www.vlada.si)
• Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije(http://www.mzz.gov.si)
• Urad vlade za komuniciranje (http://www.ukom.gov.si)