Veleposlaništvo RS Bern /Novice /
07.01.2021  

Vstop v Republiko Slovenijo iz Švice (Covid-19)

Za potnike, ki v Slovenijo pripotujejo iz držav na slovenskem rdečem seznamu, še naprej velja obveznost 10-dnevne karantene na domu. Na slovenskem rdečem seznamu je trenutno tudi celotna Švica.
Potniki karanteno lahko prekinejo z negativnim izvidom PCR testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Testiranje se lahko izvede najprej 5. dan po prihodu v Slovenijo.


Karantena ni obvezna za potnike, ki bodo ob prehodu meje imeli negativni izvid PCR testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Od odvzema brisa ne sme miniti več kot 48 ur. Testiranje mora biti opravljeno v laboratorijih oz. ustanovah v EU oz. schengenskega prostora.
Uvaja se testiranje s hitrim antigenskim testom na določenih mejnih prehodih.
Ti mejni prehodi so:
* Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana,
* mejni prehod Obrežje,
* mejni prehod Gruškovje,
* mejni prehod Metlika,
* mejni prehod Središče ob Dravi,
* mejni prehod Jelšane.


Osebi, ki opravi testiranje s hitrim antigenskim testom in je rezultat testiranja negativen, se dovoli vstop brez napotitve v karanteno na domu.

Osebi, ki testiranja s hitrim antigenskim testom ne opravi ali je rezultat testiranja pozitiven, se vstop zavrne, če je državljan tretje države na nenujnem potovanju.

Ostalim osebam, katerih rezultat testiranja je pozitiven ali se ne želijo testirati, se vstop dovoli in se jih napoti v karanteno na domu.

Slovenska vlada je določila tudi nove izjeme od karantenske obveznosti, ki lahko v Slovenijo lahko vstopajo brez negativnega izvida testiranja. Seznam novih izjem najdete tukaj: https://www.gov.si/novice/2020-12-31-156-dopisna-seja-vlade-republike-slovenije
Še naprej veljajo tudi naslednje izjeme:
1. čezmejni dnevni delovni migranti, ki se čez mejo vračajo v 14 urah (potrebno je dokazilo);
2. napotene osebe v sektorju mednarodnega prevoza (potrebno je dokazilo);
3. osebe, ki izvajajo prevoz blaga ali oseb v RS ali iz RS v gospodarskem promeru oz. za tovorni ali potniški promet v tranzitu, ki mejo ponovno prehajajo v roku 8 ur;
4. potniki v tranzitu (tranzit preko Slovenije mora biti zaključen v 6 urah);
5. osebe, ki so v Slovenijo prepeljane z reševalnim ali sanitetnim vozilom;
6. pripadniki varnostnih organov, ki mejo prečkajo zaradi uradne naloge;
7. imetniki diplomatskih potnih listov.
Dodatne informacije o prehodu slovenskih meja lahko preverite na spletnih straneh slovenske vlade: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/
Veleposlaništvo svetuje vsem, naj premislijo o nujnosti potovanja in se odpovejo nenujnim potem. Pred potovanjem se pozanimajte o aktualno veljavnih ukrepih v državi, kamor potujete.