Veleposlaništvo RS Bern /Novice /
21.02.2017  

Srečanje ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Maje Makovec Brenčič s predsednikom UEFE Aleksandrom Čeferinom na sedežu UEFE v Švici

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Maja Makovec Brenčič se je 13. februarja 2017 v Nyonu sestala s predsednikom Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksandrom Čeferinom. Ministrico so na obisku spremljali dr. Boro Štrumbelj, generalni direktor za šport v Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Mitja Urbanc,vodja kabineta ministrice, in mag. Franc Mikša, veleposlanik RS v Švici. Člani slovenske delegacije  so se sestali tudi z Julienom  Zylbersteinom, vodilnim pravnim svetovalcem UEFE za javne zadeve in pravo EU, ki je zadolžen za odnose z EU.

Ministrica dr. Makovec Brenčič se je s predsednikom UEFE Čeferinom pogovarjala o sodelovanju med Slovenijo in UEFO na področju preprečevanja nasilja in neredov s strani navijačev na nogometnih igriščih in drugih športnih prizoriščih, organizaciji velikih športnih prireditev, načrtovanju in gradnji športne infrastrukture – še posebej sodelovanja pri gradnji nogometnih igrišč, preprečevanju dopinga v športu, problematiki prirejanja rezultatov na nogometnih tekmah, urejanju statusa športnikov ter o vprašanjih dobrega in učinkovitega upravljanja v športu. Govorila sta tudi o primerih dobre prakse na področju zakonodaje kot tudi priprave in izvedbe športnih projektov v posameznih državah članicah UEFE, ki bi lahko pomenili še dodatno izboljšanje dobrega upravljanja v športu.
 
V popoldanskem času se je delegacija sestala tudi z Vojislavom Šucem, veleposlanikom in stalnim predstavnikom RS pri Uradu OZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi. Pogovarjali so se o aktualnem stanju sodelovanja Ministrstva za šolstvo, znanost in  šport s CERN-om, nekaterimi mednarodnimi organizacijami iz sistema OZN in z UEFO. Veleposlanik Mikša in ministrica dr. Brenčičeva sta govorila tudi  o krepitvi sodelovanja Slovenije in Švice na področju izobraževanja, predvsem pa o vzpostavljanju sodelovanja na področju poklicnega izobraževanja in vajeništva.


Veleposlanik mag. Franc Mikša, ministrica prof. dr. Maja Makovec Brenčič, predsednik Aleksander Čeferin, dr. Boro Štrumbelj in Mitja Urbanc