Veleposlaništvo RS Bern /Novice /
31.03.2017  

Redne letne konzultacije zveze NATO in Švice v okviru Partnerstva za mir

Veleposlaništvo R Slovenije v Bernu je v vlogi kontaktnega veleposlaništva zveze NATO (NATO Contact Point Embassy) 29. marca 2017 v Bernu organiziralo debriefing z delovnim kosilom za delegacijo zveze NATO, ki je bila 28. in 29. marca 2017 na rednih letnih bilateralnih konzultacijah s Švico, ki so potekale v okviru sporazuma Partnerstvo za mir sklenjenega med zvezo NATO in Švico leta 1996. Srečanje, ki je bilo v Hotelu Bellevue v Bernu, je vodil veleposlanik mag. Franc Mikša, kot vodja kontaktnega veleposlaništva zveze NATO za Švico v letih 2017 in 2018.

Delegacija zveze NATO, ki jo je vodil Paul Savereux, NATO Force Planing Director, se je s predstavniki Ministrstva za obrambo, civilno zaščito in šport, Ministrstva za zunanje zadeve in švicarskih oboroženih sil pogovarjala o uresničevanju ciljev in načrtov, ki izhajajo iz sporazuma Partnerstvo za mir, ki je je med drugim tudi instrument pomoči Švici pri razvoju oboroženih sil ter specifičnih kompetenc in zmogljivosti. Na rednem letnem srečanju, ki je potekalo v okviru t.i. Partnership for Peace Planning and Review Process and Assessment, sta se sestali delegaciji obeh strani in naredili pregled sodelovanja in obrambnega načrtovanja Švice v letu 2016. Direktor Savereux je ocenil, da je sodelovanje med Švico in zvezo NATO tudi v lanskem letu potekalo na visokem nivoju in v skladu s sprejetimi cilji in nalogami.

Sledilo je delovno kosilo in intenzivna razprava, v kateri sta predstavnika NATO odgovarjala na vprašanja predstavnikov triindvajsetih veleposlaništev držav članic zveze NATO s sedežem v Bernu; med njimi je bilo 17 veleposlanikov, 6 namestnikov veleposlanikov in 4 vojaški atašeji.


Udeleženci redne letne konzultacije

Govor veleposlanika mag. Franca Mikše


Govor Paula Savereux, vodje delegacije NATO


Veleposlanik Franc Mikša, Maša Marty, Paul Savereux, David Brown in Anton Novak, pooblaščeni minister.