Veleposlaništvo RS Bern /Novice /
17.10.2016  

Ekipa Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je na prvem mednarodnem tekmovanju Cybathlon v Zürichu prejela bronasto medaljo

V Zürichu je 8. oktobra 2016 potekalo prvo mednarodno tekmovanje Cybathlon, namenjeno invalidom z motnjami gibanja. Tekmovanje je organizirala Univerza ETH iz Züricha, tekmovalne ekipe pa so bile iz 25 držav, med njimi tehnološko najbolj razvite države. Ob podpori strokovnjakov za robotiko je na tekmovanju nastopilo več kot 70 tekmovalcev/invalidov, ki so tekmovali s pomočjo visokotehnoloških robotskih pripomočkov, razvitih na raziskovalnih inštitutih, univerzah in podjetjih. Tekmovanje je potekalo v šestih disciplinah: robotski invalidski vozički, robotske proteze za roke, robotske proteze za spodnje ude, eksoskeleti, možganski vmesniki in funkcionalna električna stimulacija. Ekipa Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ki jo je vodil prof. dr. Matjaž Mihelj, je tekmovala v disciplini robotskih invalidskih vozičkov in dosegla odlično tretje mesto; voziček je upravljal Robi Bojanec, paraplegik in študent elektrotehnike. Tekmovanje je spremljali tudi veleposlanik R Slovenije v Švici mag. Franc Mikša s soprogo.

Cybathlon tekmovanje si je ogledalo več tisoč gledalcev, mediji so prireditvi namenili veliko pozornosti, švicarska radio in televizija sta tekmovanja neposredno prenašala. Naslednje tekmovanje bo predvidoma čez dve leti na Japonskem.