Veleposlaništvo RS Bern /Novice /
27.10.2016  

Dokumentarni film Amalije Jelen Mikša o Švicarju Arnoldu Rikliju je zmagal na "International Film festival ART&TUR 2016" na Portugalskem v kategoriji TV dokumentarec – biografije

Dokumentarni film režiserke Amalije Jelen Mikša o naravnem zdravilcu Švicarju Arnoldu Rikliju z naslovom "Arnold Rikli – voda, zrak, sonce" je na "International Film Festival ART&TUR 2016" zmagal v kategoriji TV dokumentarec - biografije. Mednarodni festival, ki je eden najpomembnejših ART&TUR mednarodnih festivalov na svetu, je potekal med 19. in 22. oktobrom 2016 v kraju Vila Nova de Gaia/Porto na Portugalskem.

Film o Arnoldu Rikliju je nastal v letih 2014/2015 v počastitev 160. obletnice prihoda Arnolda Riklija iz Wangna an der Aare na Bled, kjer je svoje paciente zdravil s pomočjo vode, zraka in sonca, na Bledu pa je zgradil zdravilišče. Film je bil posnet na pobudo Veleposlaništva R Slovenije v Bernu in Amalije Jelen Mikša, nastal je v sodelovanju z občinama Wangen an der Aare in Bled ter Zavodom za kulturo Bled. V filmu so tudi nastopali amaterski igralci z Bleda in Wangna. Film je bil v Sloveniji premierno predstavljen na 2. Blejskem filmskem festivalu 20. junija 2015, v Švici pa 26. septembra 2015 v Riklijevem rojstnem kraju Wangen and der Aare in v Bernu 6. aprila 2016.
Festivala na Portugalskem se je udeležilo več soustvarjalcev filma: Amalija Jelen Mikša,
(režiserka, scenaristka in montažerka filma), Janko Badovinac (snemalec in direktor fotografije – Studio Zmajček Ljubljana), Vanja Kovač (igrala je žensko v rdečem), Mila Marty (igrala je deklico v rdečem), Lojze Ropret (igral je Riklija v starejših letih) in Maša Marty.