Veleposlaništvo RS Bern /Novice /
28.10.2016  

Delegacija Državnega sveta Republike Slovenije pod vodstvom predsednika Mitje Bervarja se je 20. in 21. oktobra 2016 udeležila 17. srečanja Združenja evropskih senatov v Bernu

Srečanje je bilo v zgradbi Parlamenta Švice. V delegaciji Slovenije so bili tudi Branko Šumenjak, podpredsednik Državnega sveta (DS), Marjan Maučec, sekretar DS, Ariana Debeljak, vodja kabineta predsednika DS, Liljana Žurman, sekretarka Komisije za mednarodne odnose in evropske zadeve ter veleposlanik mag. Franc Mikša.
Srečanja, ki ga je gostil Raphaël Comte, predsednik senata (Sveta kantonov) Švice, so se udeležili predstavniki senatov petnajstih držav. Prvi dan srečanja je potekala razprava na temo boj proti terorizmu v Evropi, drugi dan pa razprava o vlogi senatov v procesu odločanja nacionalnih parlamentov. Predsednik DS Mitja Bervar je ob koncu svojega odmevnega govora na temo vloga senatov v procesu odločanja nacionalnih parlamentov vse delegacije povabil na naslednje, 18. srečanje Združenja evropskih senatov, ki bo 1. in 2. junija 2017 v Ljubljani. Predsednik Bervar je imel tudi bilateralna srečanja s predsedniki senatov Švice, Italije, Španije in Ruske federacije ter s podpredsednikom senata Romunije. Sekretar Marjan Maučec pa se je sestal s generalno sekretarko švicarskega senata (Svet kantonov).
Delegacija Državnega sveta je 19. oktobra 2016 na sedežu Switzerland Tourism (Turistične zveze Švice) v Zürichu sodelovala na bilateralnem srečanju na temo krepitve sodelovanja na področju turizma med Slovenijo in Švico. Delegacijo Švice je vodil Federico Sommaruga, direktor za nove trge in posebne projekte pri Switzerland Tourism. Predsednik Bervar je v svojem govoru izpostavil, da velja Slovenija v mednarodnem okolju za varno državo in zeleno turistično destinacijo, zavzel se je za krepitev sodelovanja obeh držav na področju turizma, govoril je tudi o 25-obletnici samostojnosti Republike Slovenije, ki jo praznujemo v letošnjem letu. S slovenske strani so poleg sodelovali še Zvone Petek, častni konzul RS v Zürichu, mag. Mateja Tomin Vuškovič, sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je v svojem nastopu odlično predstavila slovenski turizem, Thomas Hoess, komercialni direktor Adria Airways, Brigita Pungarčič, vodja prodaje Adria Airways, Marinela Savarin Petek, lastnica in direktorica podjetja "Slovtravel" Zürich in Sascha Zupan, lastnik in direktor podjetja Kompas Travel AG, Lucern.
Zvečer istega dne je delegacija DS v Bernu obiskala zdravstveno ustanovo Banič Plastische Chirurgie AG, katere lastnika sta Slovenca prof. dr. med. Andrej Banič in dr. med. Borut Banič. Na srečanju je sodeloval tudi prof. dr. med. Aristomenis Exadaktylos, direktor Urgentne klinike Univerzitetne bolnišnice Inselspital v Bernu.


Pogovori s predsednikom Sveta kantonov Švice Raphaëlom Comte


Srečanje na sedežu "Switzerland Tourism" v Zürichu  


Obisk delegacije DS v Veleposlaništvu R Slovenije v Bernu
Obisk klinike "Banič Plastische Chirurgie AG" v Bernu