Veleposlaništvo RS Bern /Novice /
01.02.2017  

Veleposlanik mag. Franc Mikša se je udeležil rednega letnega srečanja vodij kontaknih veleposlaništev zveze NATO z visokimi predstavniki zveze NATO v Bruslju

Veleposlanik mag. Franc Mikša se je kot vodja kontaktnega veleposlaništva zveze NATO (NATO CPE - Contact Point Embassy) v Švici udeležil rednega letnega delovnega srečanja vodij kontaktnih veleposlaništev držav članic zveze NATO, ki jih je zveza NATO pooblastila, da v času od 1. januarja 2017 do 31. decembra 2018 izvajajo vlogo NATO CPE v devetindvajsetih partnerskih državah, s katerimi NATO sodeluje v okviru Partnerstva za mir, Evro-atlantskega partnerskega sveta, Sredozemskega dialoga in Carigrajske pobude. Gre za intenzivno sodelovanje, ki temelji na skupnih vrednotah in interesih varnostne politike. Srečanje z visokimi predstavniki zveze NATO je bilo 30. in 31. januarja 2017 v Bruslju. Veleposlaniki so v okviru posameznih regionalnih skupin poročali o svojem enoletnem delu, o primerih dobre prakse, pa tudi o težavah, ki se pojavljajo v sodelovanju s posameznimi partnerskimi državami.

Udeležence so med drugim nagovorili Rose Gottemoeller, namestnica generalnega sekretarja NATO in trije pomočniki generalnega sekretarja zveze NATO: Heinrich Brauss (obrambna politika in načrtovanje), Alejandro Alvargonzalez (politične zadeve in varnostna politika), Tacan Ildem (javna diplomacija). 

Veleposlaništvo RS v Bernu je vodilo NATO CPE za Švico že v letih 2015 in 2016.

 Veleposlanik mag. Franc Mikša in Rose Gottemoeller, namestnica generalnega sekretarja zveze NATO.