Veleposlaništvo RS Bern /Novice /
17.02.2017  

Praznovanje slovenskega kulturnega praznika, 40. obletnice slovenskega društva Slovenija Rüti in 25. obletnice diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Švico ter Republiko Slovenijo in Kneževino Lihtenštajn

V soboto, 4. februarja je v kraju Rüti potekala osrednja kulturna prireditev vseh slovenskih društev v Švici, Kneževini Lihtenštajn in na Predarlskem, Prešernov dan. Hkrati je potekala tudi 40. obletnica slovenskega društva "Slovenije Rüti", 35. obletnica sodelovanja društva z Občino Domžale in 25. obletnice priznanja Republike Slovenije s strani Švice in Kneževine Lihtenštajn ter vzpostavitev diplomatskih odnosov z obema državama.
Slavnostni govornik na prireditvi je bil Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je med drugim tudi podelil priznanja in zahvale Urada Vlade Republike Slovenije Slovenskemu društvu Slovenija Rüti, njenemu dolgoletnemu predsedniku Robertu Lebanu in predsedniku Slovenskega društva Soča Schaffhausen Janezu Bizjaku.     
Govorniki na prireditvi so bili še veleposlanik Republike Slovenije mag. Franc Mikša, župan Občine Domžale Toni Dragar in predsednik SD Slovenija Rüti Robert Leban.
V kulturnem programu so nastopali, Maja Seršen (glas), mag. Maša Marty (klavir), Lara Leban in Esther Matzinger-Stucki (flavta), Esther Matzinger-Stucki (alpski rog), Vesna Cmager in Franc Mikša (recital pesmi), Duo Bakalina je predstavil nekaj svojih pesmi, prireditev je povezoval Matej Primožič. Večer se je zaključil s plesom z nastopom ansambla Gamsi iz Domžal. Vabilu se je odzvalo več kot 200 Slovenk, Slovencev in Švicarjev.
V dvorani je med prireditviijo Veleposlaništvo RS v Bernu razstavilo kopije dokumentov, ki se nanašajo na vzpostavitev diplomatskih odnosov med Slovenijo in Švico ter Slovenijo in Lihtenštajnom.


Janez Bizjak, Robert Leban, Vesna Cmager, minister Gorazd Žmavc ter veleposlanik Franc MikšaVeleposlanik Franc Mikša, župan Domžal Toni Dragar, podžupanja Renata Kosec, predsednik Robert Leban, državna sekretarka v Uradu predsednika vlade Marija Pukl, minister Gorazd Žmavc