Veleposlaništvo RS Bern /Novice /
21.08.2017  

Podpora volivcev oz. poslancev državnega zbora v postopku določanja kandidatur za predsednika republike

V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 43/17, je bil objavljen Odlok o razpisu volitev predsednika republike, ki bodo potekale v nedeljo, 22.10.2017. Za dan razpisa volitev, s katerim začno teči roki za volilna opravila, se šteje ponedeljek, 21. 8. 2017.

Dajanje podpore volivcev oz. poslancev DZ, v postopku določanja kandidatur za predsednika republike, bo potekalo v času od 21.8.2017 do vključno 27.9.2017 na predpisanih obrazcih.
Obrazec P-1 za podporo, ki jo da volivec kandidaturi za predsednika republike je od ponedeljka 21.8.2017 objavljen na spletni strani Državne volilne komisije.
http://www.dvk-rs.si/index.php/si/strani/navodila-in-rokovnik-predsednik-2017

Obrazec P-1 za podporo

Volivci, ki se med potekom roka za zbiranje podpor stalno ali začasno nahajajo v Švici, lahko svojo podporo kandidatu izrazijo tako, da njihov podpis na obrazcu potrdi uradna oseba Veleposlaništva Republike Slovenije v Bernu in sicer tako, da volivec izpolni prvi del obrazca in se lastnoročno podpiše pred uradno osebo Veleposlaništva. Uradna oseba preveri volivčevo identiteto na podlagi vpogleda v osebni dokument in podpis potrdi z lastnoročnim podpisom in žigom diplomatsko konzularnega predstavništva, na levi strani (ob podpisu volivca). Volivec tako izpolnjen obrazec podpore sam pošlje kandidatu ali njegovemu predstavniku, ta pa poskrbi, da se podana podpora pošlje upravni enoti za vpis v evidenco volilne pravice.