Veleposlaništvo RS Bern /Novice /
08.09.2017  

Obisk Princa Nikolausa von und zu Liechtenstein od 27. do 29. avgusta 2017 v Sloveniji

Na povabilo Združenja Slovensko-lihtenštajnskega prijateljstva, ki ga vodi Silvester Likar, in ob sodelovanju Veleposlaništva RS v Švici in Kneževini Lihtenštajn je bil v času od 27. do 29. 8. 2017 v Sloveniji na obisku Princ Nikolaus von und zu Liechtenstein s soprogo Princeso Margaretho.
Princ Nikolaus je kot vodilni diplomat Kneževine Lihtenštajn s svojimi mednarodnimi prizadevanji pomembno prispeval k mednarodnemu priznanju suverene in neodvisne države Republike Slovenije. Visoka gosta sta ves čas obiska v Sloveniji spremljala veleposlanik mag. Franc Mikša in njegova soproga Amalija. Prvi dan sta visoka gosta obiskala Bled, kjer sta si v spremstvu župana Bleda Janeza Fajfarja in blejskega župnika dr. Janeza Ferkolje ogledala cerkev na Blejskem otoku. Naslednji dan sta obiskala knežje mesto Celje, kjer ju je gostil župan mestne občine Celje Bojan Šrot s soprogo. Obisk Celja je bil pomemben tudi z zgodovinskega vidika, saj je princesa Margaretha hčerka Velikega vojvode Luksemburga, Barbara Celjska, hčerka grofa Hermana, pa je bila poročena s cesarjem Sigismundom Luksemburškim. Gostitelj večera v Rogaški Slatini je bil župan občine mag. Branko Kidrič. 29. septembra sta gosta obiskala Mrežno podjetniški inkubator v Rogaški Slatini in tam posadila tudi drevo prijateljstva.
Namen obiska ni bil le krepitev prijateljskih vezi, ampak tudi gospodarskega sodelovanja med obema državama, saj je princ na slovesnosti v Rogaški Slatini razglasil ustanovitev Slovensko - Lihtenštajnskega poslovnega inštituta.


V Rogaški Slatini s pevci Slovenskega okteta

Na blejskem otoku


Princ Nikolaus se vpisuje v knjigo častnih gostov mesta Celje


Princesa Margaretha


Obisk Mrežno podjetniškega inkubatorja v Rogaški slatini


Obisk pri županu Celja Bojanu Šrotu


Princ Nikolaus, veleposlanik mag. Franc Mikša in dr. Janko Dobrin, nekdanji predsednik Združenja Slovencev živečih v Kneževini Lihtenštajn.