Veleposlaništvo RS Bern /Novice /
08.09.2016  

Slovenski planinski muzej je 3. septembra 2016 v Švici prejel visoko mednarodno priznanje Fundacije kralja Alberta I (The King Albert I Memorial Foundation)

Diavolezza, St. Moritz, 3. september 2016: Fundacija kralja Alberta I, ki že od leta 1993 vsaki dve leti podeljuje priznanja za izjemne dosežke, ki imajo pomemben vpliv na gorski svet in zaščito Alp, je letos prejel tudi Slovenski planinski muzej iz Mojstrane.
Nagrado je v imenu slovenske delegacije prevzela in se zahvalila direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice, Irena Lačen Benedičič, o nastanku in prizadevanjih za izgradnjo Slovenskega planinskega muzeja je spregovoril Miro Eržen. Priznanje Slovenskemu planinskemu muzeju je obrazložil direktor Alpskega muzeja Švice, Beat Hächler, ki se je zahvalil slovenski delegaciji za uspešno delo ter izrazil prepričanje, da bo Slovenski planinski muzej tudi v bodoče intenzivno deloval in uresničeval zadane cilje.
Ob svečani večerji so goste nagovorili predsednik Fundacije kralja Alberta I, Dominik Siegrist, predstavnik Občine st. Moritz, Martin Bethod ter veleposlanik mag. Franc Mikša. Veleposlanik je poudaril pomen sodelovanja vseh sedmih alpskih držav v okviru raznih organizacij in inštitucij, med drugim tudi v okviru Alpske konvencije in Mednarodne komisije za zaščito Alp (CIPRA). Še posebej je izpostavil strategijo Evropske skupnosti za Alpski prostor (EUSALP), ki so jo države članice ustanovile decembra 2015, prva konferenca je že potekala januarja letos v Sloveniji. Primer dobre prakse pa predstavlja tudi sodelovanje med Slovenskim planinskim muzejem iz Mojstrane ter Alpskim muzejem Švice, ki je v začetku letošnjega leta v Bernu organiziral odmevno razstavo o Triglavu. Veleposlanik je zaključil z mislijo, da je Slovenski planinski muzej nacionalnega pomena tudi zato, ker je planinstvo del slovenske nacionalne identitete.
Iz Slovenije so se svečane podelitve v St. Moritzu poleg Irene Lačen Benedičič ter Mira Eržena udeležili še Bojan Rotovnik, Predsednik Planinske zveze Slovenije in Eli Gradnik, kustosinja v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.
Ob Slovenskem planinskem muzeju je letošnje priznanje prejelo še pet posameznikov iz Italije, Švice ter Nemčije.

 


Člani Fundacije Kralja Alberta I in člani slovenske delegacije

Vsi letošnji nagrajenci Fundacije Kralja Alberta I

Govor veleposlanika mag. Franca Mikše